Polska kuchnia regionalna

Kuchnie polską niby każdy z nas zna – w końcu jemy ją codziennie! To prawda, iż tradycje kulinarne Polski w porównaniu do na przykład Szwajcarii, Włoch czy Francji są raczej jednorodne, niemniej jednak w naszym kraju możemy wyróżnić osiem regionów kulinarnych, których charakterystyka różni się w zależności głównie od dostępności potraw i historycznych wpływów państw ościennych: pomorski, wielkopolski, śląski, galicyjski, lubelski, podkarpacki, podhalański i mazowiecki. Zasadnicza różnica między regionami polega na tym, co wykorzystuje się jako mączny składnik potrawy – na zachodzie kraju są to ziemniaki, kluski, pierogi i ostatnimi czasy ryż, na wschodzie zaś różnorodne kasze. Przyjrzyjmy się teraz kilku potrawom, o które warto pytać odwiedzając różne regiony kraju!

Przysmaki kuchni pomorskiej

Kuchni pomorskiej spróbujemy nie tylko w województwie pomorskim – chociaż granice jej występowania trudno określić, na pewno natkniemy się na nią do stu kilometrów od Bałtyku, a więc także i w Szczecinie! W kuchni pomorskiej potrawy rybne dominują nad mięsnymi, a szczególnie popularne są wędzone ryby wszelkich gatunków i marynowane śledzie – rolmopsy, matjasy, śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku. Bardziej nietypowym daniem jest tort ze szprotek, jadany na śniadanie. Chociaż obecnie dania rybne są dostępne w całej Polsce, warto ich spróbować w okolicach wybrzeża – to nie tylko dania tradycyjne, lecz też najbardziej świeże. Innym wartym spróbowania daniem jest z kolei przypominający kisiel deser zwany rote grutze czyli czerwoną kaszką, zrobiony z czereśni, wiśni lub truskawek. Osobiście polecamy też zupę śliwkową z kluskami klitundplumen.

Polska kuchnia regionalna - przysmaki pomorskie
Gdańskie śniadanie ze śledziem a’la Bismarck – autor: Fluff

Kuchnia wielkopolska

Stereotypowo mówi się, iż Poznaniacy jedzą same ziemniaki i kapustę kiszoną. Jest w tym ziarno prawdy, gdyż wielkopolskie dania obiadowe w dużej części opierają się na tych dwóch produktach w skutku silnych wpływów niemieckich. Większość dań kuchni niemieckiej ma swoje odpowiedniki w kuchni wielkopolskiej, jednak nie jest ona wyłącznie niemiecka. Na śniadanie warto zjeść gzik, serek z rzodkiewką i szczypiorkiem, na obiad gaty cebulowe (cebule nadziewane grzybami) z pyzami (kluskami drożdżowymi na parze), na deser zaś spróbować słynnego rogala świętomarcińskiego z białym makiem, od niedawna dostępnego o każdej porze roku.

Polska kuchnia regionalna - przysmaki wielkopolskie
Rogale świętomarcińskie są kultowym daniem kuchni wielkopolskiej – autor: Radomil.

Kuchnia śląska

Podobnie jak kuchnia wielkopolska, kuchnia śląska ma silne wpływy niemieckie, przy czym wyraźnie odcisnęły się na niej także czeskie, słowackie, austriackie a także żydowskie tradycje kulinarne. Ze względu na dawną zamożność regionu, tradycyjna kuchnia śląska jest ciężka, bogata w mięso podawane w tłustym sosie. Rolada z wołowiny nadziewanej warzywami i grzybami, piklowanymi lub świeżymi, uchodzi za potrawę typowo śląską, chociaż podobne potrawy znajdziemy w kuchni wszystkich narodów europejskich na północ od Alp. Podawana jest w pikantnym musztardowym sosie z charakterystycznymi ziemniaczanymi kluskami śląskimi (białymi lub czarnymi) i zasmażaną modrą (czyli czerwoną) kapustą. Na śniadanie spróbuj kanapek z pastą śledziową hekele i sałatki jarzynowej z majonezem szałot, zaś na deser jajecznej szpajzy lub cienkich wafelków oblatów.

Polska kuchnia regionalna - śląskie przysmaki
Typowy śląski obiad

Kuchnia galicyjska

Kuchnia Polski południowo-wschodniej, od Krakowa po granicę z Ukrainą, jest najbardziej złożoną z polskich tradycji kulinarnych – bardzo silne są w niej wpływy ukraińskie, austriackie, węgierskie i żydowskie. Specjałami kuchni galicyjskiej są wypieki z konfiturami z róży, wafle czekoladowe piszingery, różnorodne naleśniki, w okresie bożonarodzeniowym słynna kutia (słodka potrawa z pszenicy, maku i bakalii), tort Dobosa (ciasto biszkoptowe przekładane kremem czekoladowym), a także dobrze wszystkim znane pierogi ruskie. Na Podhalu warto spróbować tradycyjnych nabiałów z mleka owczego – bryndzy, bundzu, oscypka i innych. Sam Kraków jest polską stolicą wypieków i słodyczy, warto więc udać się do tego miasta jeśli uwielbiamy te łakocie.

Polska kuchnia regionalna - kuchnia galicyjska
Tradycyjny galicyjski obiad – autor: Silar

Tradycje kulinarne Polski centralnej i wschodniej

Pozostałe regiony Polski mniej wyłamują się jeśli chodzi o charakterystykę, niemniej jednak istnieje grupa potraw dostępnych tylko w konkretnym miejscu:

  • w Białymstoku na dniach miasta napijemy się buzy, napoju ze sfermentowanej kaszy jaglanej z rodzynkami
  • w restauracji Tatarska Jurta w Kruszynianach spróbujemy pierekaczewnika, ciasta przypominającego bałkański burek
  • w północnej Polsce skosztujemy sękacza, ciasta pieczonego na rożnie
  • ryba po toruńsku to zaskakująco słodkie danie powstałe ze ryby gotowanej w piwie w towarzystwie słynnych toruńskich pierników, migdałów, rodzynek i przypraw korzennych
Polska kuchnia regionalna
Kaczka nadziewana jabłkami była największym przysmakiem szlacheckiego stołu

Jakie są Wasze ulubione dania regionalne? Podzielcie się nimi w komentarzach! Przeczytajcie też nasze artykuły dotyczące podróżowania z psem po Polsce oraz najciekawszych świąt regionalnych w Polsce.

 


« || »2023